Spengler Katalin Arnis Balčus Katharina Mouratidi Bas Vroege Emma Bowkett Virágvölgyi István

A zsűri bemutatása

Az ösztöndíjak és a díj odaítéléséről neves magyar és nemzetközi szakemberekből álló, öt tagú, független zsűri dönt. A zsűri munkáját a titkár segíti, akinek szavazati joga nincs. A zsűrizés több – online és személyes részvételű – fordulóban, zártkörűen és angolul zajlik.

Spengler Katalin
Fotó: Tarján Gergely
Spengler Katalin
A zsűri elnöke, műgyűjtő, szakújságíró, szerkesztő
A párizsi Centre Pompidou - Musée National d'Art Moderne IC Central Europe Bizottságának alapító tagja. 2015-2017-ig a Pompidou Fotó Bizottságának tagja volt. 2013-tól közreműködik a Tate Orosz és Kelet-Európai Akvizíciós Bizottságának munkájában. A MOME Konzisztóriumának elnöke. A Mosoly Alapítvány Art-craft-design aukcióinak szakmai kurátora. 1997-től 2016-ig a HVG Műértő Művészeti és Műkereskedelmi Folyóirat munkatársa, rendszeresen publikált cikkeket a kortárs képzőművészetről és műkereskedelemről. A The Budapest Business Journal’s Contemporary Art in Hungary című kétnyelvű kortárs képzőművészeti kiadvány három kötetének szerkesztője. Kortárs képzőművészeti és design kiállításokat nyit meg, rendszeresen tart szakmai és ismeretterjesztő előadásokat. 1992-től gyűjt műalkotásokat.
Arnis Balčus (1978) fotográfus, az FK Magazine főszerkesztője és a Riga Photomonth igazgatója. 2004–2009 között Londonban élt és dolgozott, 2005-ben fotográfus mesterdiplomát szerzett a Westminsteri Egyetemen. 1994-től kezdve számos különféle kiállításon vett részt, kiállított Rigában, Londonban, Berlinben, Hamburgban, Koppenhágában és egyéb városokban, valamint Victory Park címen 2016-ban fotókönyvet adott ki. Arnis szakértő zsűritagként értékelte az arles-i, moszkvai, kaunasi, szentpétervári, helsinki, derbyi, madridi és landskronai fotófesztiválokra benyújtott portfóliókat, továbbá részt vett olyan fényképészeti versenyek pályázóinak jelölésében és értékelésben, mint például a Prix Pictet, a Bird in Flight Prize és a Google Photography Prize. A Lettország fővárosában 2014 óta megrendezett Riga Photomonth alapítója és igazgatója.
Arnis Balčus
Fotó: önarckép
Arnis Balčus
fotográfus, az FK Magazine főszerkesztője; a Riga Photomonth igazgatója
Katharina Mouratidi
Fotó: Heike Overberg
Katharina Mouratidi
az f³ – freiraum für fotografie művészeti igazgatója
Katharina Mouratidi 2006 óta a berlini székhelyű Gesellschaft für Humanistische Fotografie, GfHF (Társaság a Humanista Fényképészetért) művészeti és ügyvezető igazgatója. Ilyen minőségében számos fényképészeti kiállítás és projekt tervezését, kurátori munkáját és rendezését végezte elismert hazai és nemzetközi művészeti és kulturális intézményekkel együttműködésben. Egyebek között a következőkön dolgozott: „Kai Wiedenhöfer, WARonWALL” (a berlini falon kiállítva, 2016); a „Robert Knoth és Antoinette de Jong, Mák – Az afgán heroin útvonalai“ (C/O Berlin, 2016); az „Imádott Afganisztán – Anja Niedringhaus fényképei“ (Gisela Kayserrel közösen, Willy-Brandt-Haus Berlin, 2015). 2017 áprilisában a szervezet megnyitotta saját kiállítóterét Berlin-Keuzbergben. Az f³ – freiraum für fotografie évente öt-hat nemzetközi hírű, illetve feltörekvő alkotó társadalmi és politikai témákat feldolgozó fotókiállításának nyújt helyszínt.
Bas Vroege (1958) gazdaságtudományt tanult a Rotterdami Erasmus Egyetemen (1976–1979, BA) és fényképészetet a bredai St. Joost Művészeti Akadémián (1979–1981). 1981–1993 között a rotterdami Perspektief, Centre for Photography igazgatója, 1988–1992 között a Fotografie Biënnale Rotterdam (1988–1992) vezetője. Mindemellett a Perspektief Magazine főszerkesztője 1980–1995 között. Tagja a Három Árnykép Fotóművészeti Központ (Peking, Kína) Nemzetközi Tanácsadó Testületének, továbbá a World Press Photo Felügyelőbizottsága és az ISEA (Inter Society for Electronic Arts – Elektronikus Művészetek Interszövetsége) volt tagja. Vroege független kurátorként is tevékenykedik, számos kiállítás megvalósítása fűződik a nevéhez. Hollandiában több intézmény mellett is működött már tanácsadóként. Kurátori tanulmányokat oktat a Leideni Egyetem filmművészeti és fényképészeti mesterszakán. Vroege 1993-ban alapította a Paradoxot, és a szervezetet azóta is ő igazgatja.
Bas Vroege
Fotó: Paradox
Bas Vroege
a Paradox alapítója és igazgatója
Emma Bowkett
Fotó: Alicia Hart
Emma Bowkett
fotográfiai igazgató, FT Weekend Magazine
Emma Bowkett az FT Weekend Magazine fotográfiai igazgatója. A 2009-ben csatlakozott szakember fontos szerepet játszott a magazin 2010-es újraindulásához átformált vizuális nyelvezet kidolgozásán dolgozó kreatív csapat munkájában. Emma számos kiállítás kurátoraként is ismert a Hamburgi Fotográfiai Triennálétól a londoni Peckham 24-en át a PhotoEast fesztiválig, amelynek 2018-ban társkurátora volt. Egyetemeken vendégelőadóként találkozhatunk vele, de rendszeresen vesz részt portfólióértékelésekben, fesztiválokon, művészeti vásárokon és különféle díjak zsűrijében. Tagja a fiatal és feltörekvő fotósok támogatásával foglalkozó Magnum Photos Professional Practice csoportnak. Elsőként nyerte el a professzionális fotográfusok szavazata alapján a fotográfia terén nagy hatású munkát végző női fotográfusoknak odaítélt Firecracker Contributors Award díjat. A PhotoLondon részeként társkurátora egy Financial Times különszámnak és egy rendezvénynapnak. Emma a Goldsmiths University London egyetemen szerzett MA fokozatot vizuális kommunikáció szakon.
Virágvölgyi István szabadkézi rajzot, kiadványszerkesztést és fotózást tanult, majd informatikus könyvtárosként diplomázott az Eötvös Loránd Tudományegyetemen. Az Origo hírportál képszerkesztőjeként, később pedig fotórovat-vezetőjeként dolgozott 2007-től 2011-ig, majd az MTI nemzeti hírügynökség fotószerkesztőségét vezette. 2014-től a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központban dolgozik, a Robert Capa Magyar Fotográfiai Nagydíj titkára. Emellett a Budapesti Metropolitan Egyetemen tanít képszerkesztést és dokumentarista fotográfiát.
Virágvölgyi István
képszerkesztő, kurátor, a Capa-nagydíj titkára