A Capa-nagydíj 2020 ösztöndíjainak nyertesei

A Capa-nagydíj 2020 első zsűrije Halász Dániel "Falu Projekt", Neogrády-Kiss Barnabás "Kettős Kötés", valamint Szalay Krisztina "Made in China" című pályaművéért ítélte oda a negyedszer kiosztásra kerülő, fejenként 500+200 ezer forintos támogatással járó Capa-nagydíj ösztöndíjakat 2019. október 17-én, a Capa Központban.

A Capa Központ a magyar fotográfia területén kiemelkedő teljesítményt nyújtó alkotók munkájának elismeréseképpen 2014 októberében alapította meg a Robert Capa Magyar Fotográfiai Nagydíjat, melyről a magyar és nemzetközi szakemberekből álló zsűri két lépcsőben dönt. A három ösztöndíjas egy év múlva, 2020 októberében számol majd be a jövő évi zsűrinek projektje előrehaladtáról és így közülük kerül majd ki a nagydíjas alkotó, aki további 3 millió forintot vehet majd át.

Capa-nagydíj 2020 ösztöndíjasok

Falu Projekt

Halász Dániel
1

Az elmúlt évtizedekben a Föld népességének egyre nagyobb százaléka él városokban és ezzel párhuzamosan néptelenedik el a vidék. Magyarországon a lakosság több, mint 50 százaléka él városokon kívül, míg az ENSZ adatai szerint a fejlett országokban ez az arány átlagosan 20 százalékra tehető és várhatóan drasztikusan csökken globális szinten (World Urbanization Prospects, 2018). Fontos a jelenlegi, átmeneti helyzetet kutatni, ezért kezdtem el a hazai falvakkal foglalkozni 2018 második felében. Első körben a száz fő alatti településekről készítettem egy adatbázist, illetve a nemzetközi művészeti, társadalomtudományi szakirodalmat kezdtem el feldolgozni, hogy megismerjem a jelenlegi megközelítési módokat és eredményeket. Eddig 44 kistelepülésen jártam, készítettem interjúkat a lakosokkal és fényképeztem az épített környezetet, az élettereket és az embereket. Ezzel párhuzamosan az foglalkoztat, hogy a főváros és a vidék hogyan viszonyul egymáshoz és Budapest határvonalán is fényképezem.

Kettős Kötés

Neogrády-Kiss Barnabás
01

Jelenlegi projektemben a látásomat vizsgálom. Életem legfontosabb, meghatározó ténye, hogy kamaszkoromban daganatot távolítottak el az agyamból, és ennek következtében újra kellett tanulnom mindent. Két embert kell összeegyeztetnem, megértenem: aki azelőtt voltam, és aki azután lettem. Ez a kettősség a látásomban is kifejeződik: a műtétek következményeképp a látásom aszimmetrikus,, a jobb oldalra nem látok semmit. A világnak ezt a furcsa látványát próbálom a tükörreflexes fényképezőgép technikai hibáira építkezve érzékelhetővé tenni. Meg szeretném mutatni, ho- gyan látok valójában. Hogyan próbálja az agyam, az emlékezetem kiküszöbölni a féloldalasságot, és rekonstruálni azt, amit valójában nem érzékelek, a világ másik oldalát. Olyan a nézésem, a látásom, mintha szkennelnék. Csak az éppen aktuális tér, pontosabban annak a fele létezik, amit látok. Mozaikokból rakom össze azt, amit mindenki más egyetlen képben lát.

Made in China

Szalay Krisztina
Made in China

26 évvel ezelőtt, a fellazult vízumkényszer következtében a magyarországi kínaiak létszáma majdnem 0-ről 27000-re nőtt alig pár év lefolyása alatt.Munkám helyszíne a Kőbányai úton található Kínai piac, ami később az itt élő kínai közösség központja is lett. A piac megítélése a helyiek szempontjából mindig is kétes volt, ennek egyik fő oka, hogy a médiában gyakran jelentek meg hírek illegális importokról és razziákról, ugyanakkor a vásárlók számára pozitív lehetőségeket nyújtanak az itt elérhető olcsó termékek választéka. Annak ellenére, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) állandóan megfigyelés alatt tartja a kereskedők munkáját, gyakorlatilag lehetetlen tettenérni bármilyen bűncselekményt. Jelenleg a kínai dolgozók mellett már szép számmal dolgoznak vietnám, mongol, román, török és ukrán, eladók, mégis a magyar köznyelvben a mai napig a “Kínai piacként” ismerhetjük. A helyszín korábban Ganz gyár területe volt, ezért is gyakran fémszerkezetek felfedezhetőek a fotókon.

A korábbi ösztöndíjasok és a nagydíjas munkáit ide kattintva tekinthetik meg.